- ANA SAYFA
- ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI
Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2023
Gösterim: 1215
ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI
Uluslararası İlişkiler Doktora Programı Hakkında Genel Bilgi;
Uluslararası İlişkiler Doktora Programı, uluslararası ilişkiler alanında yetkin, bilimsel araştırmalar yapabilen ve uluslararası düzeyde çalışma yapabilecek nitelikli uzmanlar ve bilim insanları yetiştirmeyi hedeflemektedir. Programın bu temel hedefi doğrultusunda, öğrenciler, uluslararası ilişkiler alanının farklı alt disiplinleri ile ilgili ileri düzeyde eğitimler almasının yanı sıra, araştırma yöntemleri, araştırma tasarımı, nitel ve nicel araştırma teknikleri gibi konuları içeren araştırma yöntemleri dersleri de alırlar. Programımız, öğrencilerin akademik altyapısını güçlendirecek nitelikli ve güçlü akademik kadrosu ve bilimsel üretime ortam sağlayan fiziksel donanımı ile eğitim ve araştırma kalitesi açısından yeterliliğe sahiptir.
Uluslararası İlişkiler doktora programımız, siyasi tarih, küresel politika, uluslararası güvenlik, uluslararası hukuk, uluslararası ticaret, uluslararası ekonomi, uluslararası siyasal sistemler, uluslararası örgütler, uluslararası işbirliği, uluslararası iletişim, siber güvenlik ve uluslararası çatışma çözümü gibi birçok farklı alanı kapsamakla beraber, öğrencilerin ilgi duydukları alanda uzmanlaşmalarını sağlayacak, çok sayıda seçmeli derste program kapsamında sunulmaktadır.
Uluslararası İlişkiler doktora programımız, başarılı yabancı uyruklu öğrencilerin doktora düzeyinde Uluslararası İlişkiler eğitimi almasına aracılık ederek üniversitemizde ve ülkemiz yüksek öğreniminde eğitimin uluslararasılaşmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Üniversitemizin yapmış olduğu uluslararası işbirlikleri kapsamında başta Türkiye’nin yakın coğrafyası olmak üzere farklı bölge, ülke ve kültürlerden doktora öğrencilerine eğitim vererek bölgesel ve küresel ölçekte araştırmalar yürütülmesine ve bilimsel bilginin üretimine katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Çalışma Alanları
Hali hazırda üniversitemizde Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ve Tarih alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi verilmektedir. Bu programlardan mezun olan başarılı öğrencilerin mesleki bilgilerinin ve uzmanlık düzeylerinin geliştirilmesi ve akademik hayata kazandırılması hedeflenmektedir. Bunun yanısıra başta Balıkesir, Bursa Çanakkale ve İstanbul olmak üzere yakın illerde ikamet eden ve farklı kurum ve kuruluşlarda çalışan kişilerin bölgesel çalışmalar, güvenlik stratejileri, ekonomi politik ve uluslararası politika gibi çeşitli alt disiplinlerde yetkinlik kazanması amaçlanmaktadır.
Uluslararası İlişkiler doktora programı, öğrencilere küresel politika, uluslararası işbirliği, güvenlik ve daha bir çok alt alanda kapsamlı bir eğitim sağlar. Program, öğrencilere uluslararası siyasi ekonomi, küresel yönetişim, uluslararası hukuk, insan hakları ve çatışma çözümü gibi bir çok alanda uzmanlık kazandırır.
Uluslararası ilişkiler doktora programı mezunlarımız, öğretim üyesi/görevlisi olarak üniversitelerde çalışabilirler. Ayrıca araştırma merkezlerinde, düşünce kuruluşlarında ve diğer akademik kurumlarda araştırmacı ve danışman olarak da görev alabilirler. Programımız mezunları, devlet kurumlarında ve diplomatik misyonlarda da çalışabilirler. Bu kurumlar arasında Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı gibi kurumlar yer alabilir.
Mezunlarımız ulusal alanda bir çok çalışma alanının dışında uluslararası kurum ve kuruluşlarda uzman olarakta görev yapabilirler. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO ve diğer uluslararası örgütlerde çalışabilirler. Bu tür kurumlar, mezunlarımızın uzmanlık alanlarına bağlı olarak, çalışma fırsatı sunabilir.
Uluslararası ilişkiler doktora programı mezunlarımız, özel sektörde de çalışabilirler. Uluslararası şirketler, bankalar, finans kuruluşları, danışmanlık firmaları, basılı ve dijital medya kuruluşları, mezunlarımızın bilgi ve becerilerine ihtiyaç duyabilirler.
Uluslararası İlişkiler Doktora Programı mezunlarımız, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında da çalışabilirler. Bu kuruluşlar arasında insan hakları örgütleri, çevre koruma kuruluşları ve insani yardım kuruluşları yer alabilir.
AKADEMİK PERSONEL İÇİN TIKLAYINIZ